Sernik waniliowy z lemon curd..
Niebo w gębie, tak niektórzy mówią o tym kremie cytrynowym. Ja go uwielbiam jeść łyżką, prosto ze słoika, wykorzystywać do naleśników czy pankejków. Ma wiele zastosowań, jest po prostu pyszny!
Ale.. wracając do sernika…
Spód:
ciasto kruche na palonym maśle – tutaj PRZEPIS
Masa serowa:
3 jajka
650 g twarogu sernikowego
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g drobnego cukru
1 łyżka esencji waniliowej
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Śmietankę ubić i dodać do jajek z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną, ser, esencję i wymieszać całość do połączenia składników.
Na podpieczony spód wylać masę serową i piec w kąpieli wodnej (do piekarnika wstawić naczynie z wodą, na niższą półkę) około godziny w 170st C Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić, aby wystygł (wtedy nie opadnie).
Po całkowitym schłodzeniu ciasta przystępujemy do ostatniego etapu, czyli polewy. W tym przypadku cytrynowego kremu, który zapamiętasz na długo!
Lemon curd:
1 duże jajko (lub 2 mniejsze)
2 żółtka
100 g masła
2 cytryny
150 g drobnego cukru
Cytryny wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce, wycisnąć sok.
Jajko i żółtka umieścić w szklanej misce i roztrzepać rózgą. Dodać cukier i chwilę ubijać. Następnie miskę umieścić w kąpieli wodnej (czyli nad garnuszkiem z gotującą się wolno wodą) i podgrzewać, cały czas mieszając. Dodać miękkie masło, najlepiej pokrojone na małe kawałki i podgrzewać razem, ciągle mieszając. Jak masło się rozpuści dodać sok i skórkę z cytryny. Mieszać i podgrzewać, do momentu, kiedy krem zgęstnieje.
Ja zawsze przecedzam przez sitko, krem jest wtedy bez grudek, pysznie cytrynowo-kremowy.
Całość kremu wyłożyć na zimny sernik i schłodzić.
Jeśli zrobisz lemon curd w większej ilości, można go przełożyć do wyparzonego słoiczka i trzymać w lodówce nawet do 2 tygodni.
Smacznego!
2 Komentarze
Słodkie okruszki
3 lata agoUwielbiam serniki. A ten wygląda cudnie.
Asia
3 lata ago AUTHORdziękuję pięknie <3