Jesień to czas na pyszne przetwory owocowe. Ale oprócz zamykania smaków w słoiku proponuję wykorzystać jesienne owoce do zrobienia pysznych wypieków. I tak oto powstało to pyszne ciasto z żurawiną i jabłkami – czy nie wygląda smacznie? I jest bardzo proste w przygotowaniu!
Tarta czekoladowa z żurawiną i jabłkiem pod pierzynką z bezy!
Spód:
✔️ 130 g cukru
✔️ 150 mąki
✔️ 40 g gorzkiego kakao
✔️ 150 g zimnego masła
Suche składniki wymieszać w misce. Zetrzeć na tarce zimne masło i szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy (24cm), schłodzić. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto obciążyć (np. groch na papierze do pieczenia) i podpiec około 15 minut.
Warstwa owocowa:
✔️ 250 g świeżej żurawiny
✔️ 2 łyżki cukru trzcinowego
✔️ 5 łyżek wody (lub więcej, w zależności od odparowania)
✔️ 2 duże, kwaśne jabłka
✔️ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żurawinę zasypać cukrem i podlać wodą w rondelku. Prażyć razem około 10 minut. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, dodać wody i dusić razem 5 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia. Można dodać cynamon lub więcej cukru, jeśli jabłka były bardzo kwaśne.
Beza:
✔️ 6 białek
✔️ 80 g cukru pudru
Ubić pianę z białek (jak na bezę). Pod koniec dodać cukier puder i ubijać jeszcze kilka minut.
Na podpieczony spód tarty wyłożyć ostudzone owoce. Przykryć ubitą pianą z białek.
Piekarnik nagrzać do 180°C i piec około 15-20 minut. Beza powinna być lekko brązowa.
Smacznego!