Makrela. Jedna z ulubionych ryb Polaków, która często pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj robimy pastę z wędzonej makreli, czasem dodajemy do sałatki czy kładziemy na kanapkę. Ale ja poszłam o krok dalej – co powiecie na pyszną, domową pizzę z makrelą?Tak, tak – nie przesłyszeliście się – pizzę! I to tak dobrą, że razem z mężem licytowaliśmy się o ostatni kawałek! A że dzisiaj piątek – idealnie pasuje i zostawiam Wam przepis!Ciasto na pizzę – odsyłam do mojego wcześniejszego wpisu – tam znajdziecie najlepszy przepis! Co dodatkowo: MAKRELA PIECZONA z papryczką jalapeno od Fjord Fiskursson por hummus paprykowy (lub inny ulubiony) ser mozzarella parmezan świeża rukola, bazylia oregano, sól i pieprz sos pomidorowy (opcjonalnie)Piekarnik nagrzać do 250°CUformować placek o dowolnym kształcie z ciasta na pizzę.Posmarować go hummusem (lub sosem pomidorowym, jeśli wolisz). Oprószyć oregano, lekko posolić. Dodać starty ser mozzarella, wymieszany z parmezanem. Ułożyć pokrojony por oraz kawałki PIECZONEJ MAKRELI.Włożyć do piekarnika na około 10 minut (musi być zarumieniona). Podawać ze świeżą bazylią, rukolą i sosem pomidorowym. W sklepach Lidl oraz Netto znajdziecie nowe smaki: PIECZONA MAKRELA I PIECZONY ŁOSOŚ.Polecam spróbować, są pyszne i zdrowe! Smacznego!