Dzisiaj zabieram Was w orientalną podróż. Zdrowa i pyszna kuchnia to podstawa, a jeśli jest w niej też odrobina szaleństwa, to kubki smakowe zrobią podwójne salto!Sałatka z ostrym sosem na bazie pasty Yuzu S&B- to moja propozycja na dzisiejszy lunch. Pasta ma bardzo intensywny aromat i smak owocu Yuzu, który jest bardzo popularny w Japonii. Przypomina znaną nam limonkę. Pasta ma wilgotną konsystencję, dlatego będzie się dobrze łączyć z innymi składnikami. Można ją dodać do majonezu, jogurtu czy dressingu i dzięki temu całość ma świeży cytrusowy smak. Bazą mojej sałatki są zawsze pieczone warzywa: batat, marchewka i/ albo dynia Na 1 porcję potrzeba:* batat* marchewka lub kawałek dyni* 1-2 ząbki czosnku* kiełki czarnej soczewicy* listki świeżej kolendry* kumin, sos sojowy lub rybny, pasta YUZU , olej sezamowy, sos worchester, limonka, 4-5 łyżek jogurtu, czosnek (lub pasta z czosnku)* sól i pieprz, łyżka oliwy Batata i marchewkę obrać. Pokroić w plastry i słupki. Dodać łyżkę oliwy, doprawić solą i kuminem, dodać czosnek. Piec około 20 minut w 200°C.Upieczone warzywa przełożyć do miski, dodać roszponkę, soczewicę.Przygotować sos i wymieszać razem: kilka łyżek jogurtu, łyżeczka sosu sojowego lub rybnego, łyżka oleju sezamowego, łyżeczka sosu worchester, sok ¼ limonki, ząbek czosnku (z pieczenia), łyżka pasty YUZU Smacznego!