Halloween.. czy to kontrowersyjne święto? Być może.. ale dlaczego nie puścić wodzy fantazji i nie poczuć się znowu jak dziecko? Bo to przecież o zabawę chodzi, o fajny czas i spotkanie z przyjaciółmi..
Specjalnie na taką okoliczność proponuję pyszne i banalnie proste babeczki dyniowe.
Z reguły robię je z puree z pieczonej dyni, ale że nie miałam jej w domu – wykorzystałam saszetkę pysznego kremu od Purena. Zupa Krem Marchew-Dynia za świeżą kolendrą. To był strzał w 10!!
Na 18 sztuk babeczek potrzebujesz: 3 jajka 100 ml oleju rzepakowego Cukier wanilinowy 180 g cukru białego lub trzcinowego 350 g zupy-krem dynia z marchewką od PURENA 200 g mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka zmiksować z olejem, dodać zupę-krem z dyni i cukier. Zmiksować do połączenia. Dodać pozostałe składniki i wymieszać tylko do ich połączenia. Piekarnik nagrzać do 185°C Piec 20-25 minut. Można udekorować lukrem, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem! Smacznego!