Leczo to mój ukochany smak dzieciństwa. Nie mogło zabraknąć tego przepisu na moim blogu. Zamknąć lato w jednej potrawie? Proszę bardzo. Jest to jedna z wielu propozycji na wykorzystanie darów lata. Pachnące pomidory, cukinia, papryka. Jakie to jest pyszne!! Ostatnio miałam okazję zjeść pyszne leczo u mojej cioci Jagody i wujka Andrzeja. Dostałam na wynos pomidory i cukinię prosto z ich ogródka – nie mogło być inaczej i powstało leczo!
Aromatyczne leczo to świetny pomysł na letni obiad lub kolację!
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas przygotowania:
30 minut.
Składniki (4 porcje):
- 2 małe cukinie lub 1 duża
- 2 kolorowe papryki
- 2 pomidory malinowe
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek dobrej kiełbasy np.: podwawelskiej
- 300 ml passaty pomidorowej
- smalec z gęsi lub olej roślinny do smażenia
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki oregano lub lubczyku
- 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (do smaku)
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać trochę oleju. Cebulę pokroić w pióra lub w kosteczkę, czosnek rozgnieść i pokroić. Podsmażyć razem na patelni. Dodać pokrojone w dużą kostkę papryki. Smażyć 2-3 minuty. Dodać pokrojone w kostkę cukinie. Przesmażyć razem, doprawić przyprawami i wymieszać. Po kilku minutach wrzucić pokrojone pomidory bez skóry i smażyć razem kilka minut. W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Powinna być dobrze zrumieniona. Jeśli nie jesz mięsa – ten krok pomijasz. Do warzyw wlać passatę pomidorową, doprawić do smaku. Można wycisnąć ząbek czosnku, dodać cukier lub sok z cytryny. Przełożyć podsmażoną kiełbaskę i gotować razem na małym ogniu około 10 minut. Podawać ze świeżo mielonym pieprzem, kromką chleba i natką pietruszki.
Wykonanie na filmie, krok po kroku znajdziesz tutaj.
Na deser proponuję sernik na zimno.
1 Komentarz
Słodkie okruszki
3 lata agoUwielbiam leczo 🙂