Wakacje i lato w pełni! Każdy z nas korzysta jak może, jak umie.. Smaki i zapachy lata zdominowały moją kuchnię.
Jest wiele osób, w tym mój mąż, które nie przepadają za bobem. Dlatego oprócz zwykłego, gotowanego bobu pojawią się u mnie na blogu propozycje wykorzystania tego warzywa. To co? Spróbujesz?
Sałatka z bobem i rukolą
✔️rukola
✔️ młody bób
✔️ parmezan
✔️ ząbek czosnku
✔️ łyżeczka masła
✔️ 2 łyżki oliwy
✔️ dymka, pieprz różowy
Bób ugotować al dente w mocno osolonej wodzie, z łyżeczką cukru. Ostudzić. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać wyciśnięty czosnek i chwilę smażyć na średnim ogniu tak, aby czosnek się nie przypalił. Ostudzić.
W misce sałatkowej ułożyć rukolę, bób, polać oliwą z czosnkiem, posypać parmezanem, dymką i pieprzem. I to wszystko. Proste? Banalnie proste, a przepyszne!
Smacznego!