Sezon na rabarbar trwa, zaczynają się pojawiać pierwsze truskawki – nie mogło być inaczej – wjechała pyszna tarta na weekend!
Mus z rabarbaru i gruszki wykorzystać można również do naleśników czy placków na śniadanie.
Mus:
✔️ 3-4 łodygi rabarbaru
✔️ gruszka
✔️ 1/2 limonki
✔️ 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
✔️ 100 ml wody
Rabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na kawałki. Posypać cukrem trzcinowym i odstawić na 30 minut. Następnie zalać wodą i gotować 10-15 minut. Dodać obraną gruszkę, sok z limonki, gotować 2-3 minuty. Zblendować. W celu zagęszczenia można dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Ciasto:
✔️ 150g zimnego masła
✔️ 200 g mąki pszennej
✔️ 40 g cukru pudru
✔️ 100 g serka kanapkowego
✔️ szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść lub zmiksować w robocie kuchennym. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
W tym czasie pokroić na kawałki pozostałe składniki:
✔️ 4 łodygi rabarbaru, ✔️ 10 truskawek.
Piekarnik nagrzać do 200°C
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt koła, na grubość 1-2 mm. Na środku podsypać ✔️ bułką tartą i ułożyć rabarbar i truskawki. Zalać częścią musu (z dodatkiem mąki ziemniaczanej) i zawinąć brzegi ciasta do środka. Posmarować je roztrzepanym jajkiem. Całość przełożyć do piekarnika i piec 25 minut. Po tym czasie posypać płatkami migdałów i piec kolejne 10-15 minut. Podawać z musem lub lodami waniliowymi.
Smacznego!