Mazurek to klasyka świąt wielkanocnych. Jest wiele różnych, przepysznych wersji, ale ja dziś mam propozycję na orzechowy mazurek, z delikatną bezą na wierzchu. Dlatego uwierzcie mi – jest to prawdopodobnie najlepszy mazurek, jaki zrobiłam i jadłam do tej pory! Cudownie orzechowy, lekko ciągnący dzięki warstwie bezy. No petarda! Może nie wygląda, ale obiecuję, że smakuje obłędnie! Przepis mam od byłej teściowej mojej przyjaciółki – dziękuję za pyszną inspirację, bo nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pozmieniała oryginału!
Orzechowy mazurek to obowiązkowa pozycja na moim świątecznym stole!
Czas przygotowania: 10 minut
Całkowity czas przygotowania: 50-55 minut
Na dużą blachę (taką z piekarnika) potrzeba:
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 120 g mąki tortowej
- 130 g mielonych orzechów włoskich lub migdałów
- 120 g mielonych orzechów laskowych
- 80 g cukru pudru (do bezy)
- łyżeczka soku z cytryny
- orzechy włoskie, migdały, pekan lub laskowe do dekoracji
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, a pod koniec dodać 80 g cukru pudru i sok z cytryny. Ubijać około 8-10 minut, aż masa będzie biała i błyszcząca.
Oddzielić białka z jajek. Żółtka i ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać mielone orzechy, mąkę i starte na dużych oczkach masło,. Szybko zagnieść i włożyć na 10-15 minut do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzać do 140°C
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wielkość dużej blachy, na papierze do pieczenia. Fajnym pomysłem jest też uformowanie w dowolny inny kształt, np.: dużego jajka. Można zrobić to dłońmi. Na wierzch wyłożyć ubite białka i wygładzić. Ułożyć orzechy, udekorować według własnego pomysłu.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę na 110°C i piec jeszcze 10 minut. Białka mają zbrązowieć, ale nie być przyrumienione. Na koniec można włączyć piekarnik na 5 minut na 180°C. Ostudzić i kroić! UWAGA: to ciasto uzależnia!
Innym pomysłem na pyszne ciasto na Wielkanoc będzie sernik na zimno z białą czekoladą: https://www.foodlajf.pl/sernik-na-zimno-z-biala-czekolada/
A jeśli ma być pieczony to polecam serniko – brownie:
https://www.instagram.com/p/CpSt-HtMsya/?utm_source=ig_web_copy_link