Dzień dobry, jak się czujecie w tą pierwszą grudniową środę? Za oknem szarówka, mało słońca, trzeba toczyć wewnętrzna walkę, aby wystawić nogę spod ciepłej kołderki rano.. Kto też tak ma? W ten jesienny czas umilam mojej rodzinie popołudnia tworząc słodkie (i nie tylko) kompozycje.Mam dla Was przepis na pyszny sernik „masło orzechowe”, na kruchym spodzie, z masą krówkową z bakaliami.. Składniki na masę:4 jajka1kg twarogu sernikowego (u mnie OSM Radomsko @wspierajmynasze150g cukruCukier wanilinowy70g masła 70-100g masła orzechowego (u mnie z solą himalajską @allnutrition ) – zależy jak intensywny smak chcemy, tyle dajemyBudyń śmietankowy lub waniliowyPolewa: Puszka masy krówkowej + łyżka masła Kruchy spód:350-400g kruchych ciasteczek + 50g masła Ciasteczka pokruszyć (najlepiej na piasek zblendować), połączyć z masłem, zagnieść. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić lekko i przykleić do nich przycięty na wymiar papier do pieczenia. Wyłożyć kruchy spód, docisnąć palcami. Schłodzić. Piekarnik nagrzać do 175°C (góra-dół). Masa serowa:Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę. Żółtka z cukrami utrzeć na puchatą masę, dodać miękkie masło, budyń i twaróg sernikowy. Wymieszać, dodać masło orzechowe i wymieszać. Na koniec piana z białek, delikatnie mieszać szpatułką, do połączenia składników. Przełożyć na kruchy spód.Sernik pieczemy około 50-60 minut. Następnie trzeba go ostudzić przy lekko uchylonym piekarniku przez 2h.Masę krówkową podgrzać, połączyć z masłem i zmiksować na gładko. Po ostudzeniu sernika i masy – posmarować wierzch ciasta, udekorować owocami, bakaliami.. Smacznego!