Kulki z sera twarogowego z bakaliami to nie tylko świetna przekąska, ale też doskonała opcja dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem, nie rezygnując z diety. To smaczna, pełna składników odżywczych propozycja na zdrowe śniadanie lub kolację, ale również idealnie sprawdzi się jako dodatek na imprezowym stole. Zobacz jakie to proste!
Kulki z sera twarogowego z bakaliami to świetna propozycja na rodzinne śniadanie, ale też jako przekąska na imprezę z przyjaciółmi!
Dlaczego warto spróbować?
Bogactwo białka: Serek twarogowy jest doskonałym źródłem białka, niezbędnego do regeneracji komórek i budowy mięśni.
Dobre tłuszcze: Orzechy włoskie dostarczają cennych kwasów tłuszczowych omega-3, korzystnych dla zdrowia serca.
Błonnik i witaminy: suszona żurawina zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi. Ma też dużą dawkę witaminy C, A i K
Łatwe w przygotowaniu: Ta przekąska jest łatwa do przygotowania, co sprawia, że jest doskonałą opcją dla tych, którzy poszukują szybkich i zdrowych przepisów.
Składniki:
- 400 g sera twarogowy (ja zrobiłam domowy serek Labneh z jogurtu greckiego – przepis TUTAJ)
- 2 garści prażonych orzechów włoskich,
- 1 garść suszonej żurawiny,
- 1 garść pistacji,
- Sól i pieprz,
- Dodatki: krakersy, wafle lub ulubione pieczywo
Wykonanie:
Ser przełożyć do miski. Orzechy włoskie podprażyć na patelni lub w piekarniku, przez kilka minut, aby wydobył się ich smak i aromat. Ostudzone drobniutko posiekać. Pistacje wyłuskać i również drobno posiekać. To samo zrobić z suszoną żurawiną. Wszystkie bakalie wymieszać i połowę dodać do sera. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uformować kuleczki i każdą obtoczyć w bakaliach. Przechowywać w lodówce do 3 dni.
Serwować z krakersami, waflami ryżowymi lub kukurydzianymi, albo ulubionym pieczywem.