Puchate placuszki bananowe to nie tylko pyszny przysmak, ale także symbol przyjemności i wygody w jednym. Zrobisz je w kilka chwil, bez wyciągania miksera. Każdy, kto miał okazję skosztować tych delikatnych i aromatycznych placuszków, wie, że są one czymś więcej niż tylko posiłkiem. To niezapomniany smak dzieciństwa, do którego wraca się przez całe życie.
Takie proste i puchate placuszki bananowe to świetna propozycja na śniadanie
Czas przygotowania:
5 minut
Całkowity czas przygotowania:
20 minut
Składniki (na około 20 sztuk):
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 125 ml mleka
- 230 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Banany obrać i dobrze pognieść widelcem. Dodać mokre składniki i wszystko wymieszać do połączenia. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać tylko do połączenia składników. Odstawić na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć placuszki na średnim ogniu, na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawać z ulubionymi dodatkami.