Kiedy słyszymy o sernikach, nasze myśli zazwyczaj kierują się w stronę klasycznych wariantów, takich jak sernik waniliowy czy cytrynowy. Dziś chciałabym przedstawić Wam sernik chałwowy a’la baklava – niezwykłe połączenie dwóch smakowych światów, które zachwyci Wasze podniebienia. Istnieje niezliczona liczba sposobów, aby ożywić i urozmaicić ten klasyczny deser
Tradycyjnie baklava jest tureckim wypiekiem, który składa się z wielu warstw cienkiego ciasta filo, rozdzielonych delikatnymi plastrami orzechów i syropem. Z kolei sernik, będący prawdziwą ikoną polskiej kuchni, składa się z kruchego spodu i gładkiego, kremowego nadzienia serowego. Połączenie tych dwóch smaków może wydawać się niezwykłe, ale za każdym razem, gdy zanurzamy widelec w tę poetycką kombinację, jesteśmy świadkami harmonii smaków, które dosłownie rozpływają się w ustach.
Sernik chałwowy a’la baklawa to przykład na to, że warto odważyć się na eksperymenty w kuchni i sięgać po nietypowe połączenia smakowe.
Jeśli jesteście gotowi na niezwykłą podróż przez smaki, zachęcam was do spróbowania tego wyjątkowego sernika. Jego wyrazisty smak i nietuzinkowa kombinacja składników z pewnością zaskoczą was i waszych gości. To nie tylko deser, to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej, które podkreśli wasze umiejętności i pasję do gotowania.
Czas przygotowania:
30 minut
Całkowity czas przygotowania:
10-12 godzin
Składniki:
Kruche ciasto z pistacjami:
- 100 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- ¼ łyżeczki soli
- 180 g mąki pszennej
- 100 g migdałów (50 g tartych + 50 g płatków)
- jajko
Baklawa z pistacjami i orzechami laskowymi:
- opakowanie ciasta filo
- 120 g drobno posiekanych pistacji i prażonych orzechów laskowych
- 75 g stopionego i wystudzonego masła
Syrop miodowy:
- 3 łyżki (45 g) cukru białego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ¼ szklanki (30 g) wody
- ¼ szklanki (50 g) miodu
Sernik chałwowy:
- 4 Jajka
- 100 g drobnego cukru
- 1 kg sera twarogowego
- 150 g chałwy waniliowej lub innej ulubionej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Kruche ciasto z pistacjami:
Wyłożyć spód formy o średnicy około 25 cm folią aluminiową. Odstawić na bok. Suche składniki wymieszać w misce, zetrzeć zimne masło, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować spód sernika w przygotowanej formie, zrobić „boki” i dno. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 30-40 minut.
Pistacjowy baklawa:
Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Przy użyciu radełka lub nożyczek – delikatnie wyciąć z ciasta filo koła o średnicy 23-24 cm (mniejsze niż średnica tortownicy). Umieścić pierwsze koło ciasta filo na desce do krojenia i posmarować cienką warstwą roztopionego masła. Umieść drugie koło na pierwszym i delikatnie naciskać. Powtarzać ten proces, aż do ułożenia 4 warstw ciasta filo. Posmarować 4 koło ciasta roztopionym masłem, a następnie posypać 1/3 szklanki posiekanych orzechów. Przykryć kolejną warstwą ciasta, posmarować masłem i układać jeszcze 4 kolejne warstwy ciasta. Znowu posypać orzechami i układać kolejne warstwy ciasta, smarując każdą masłem. Na koniec przykryć baklawę folią i umieścić w zamrażarce na około 20-30 minut, aby masło stwardniało, a warstwy ciasta przylegały do siebie.
W kolejnym kroku radełkiem delikatnie pokroić zamrożone ciasto na 8 lub więcej części, ale nie przecinać do samego końca, aby łatwiej potem było przenieść baklavę na sernik.
Syrop miodowy:
Umieścić wszystkie składniki do syropu w małym rondlu i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i goowaćj na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Sernik chałwowy:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać ser i mieszać. Dodać pokruszoną chałwę i skrobię, wymieszać do połączenia składników.
Wyjąć zmrożony kruchy spód z zamrażarki i przelać masę serową. Na wierzch delikatnie przenieść ciasto filo baklwa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec około 60-70 minut.
Rada: można przykryć ciasto podczas pieczenia, aby się nie przypaliło.
Na końcu pieczenia baklawa powinna stać się złocisto-brązowa. Następnie wyjąć ciasto serowe z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przez około 5 minut. W kolejnym kroku wlać połowę syropu miodowego na baklawę. Poczekać, aż syrop zostanie całkowicie wchłonięty, zanim wlejemy pozostały syrop. Zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 6-7h, a najlepiej na całą noc.
Inny, ciekawym pomysłem na sernik jest serniko-brownie – przepis
Więcej pomysłów na proste ciasta znajdziesz TU