Pasta z ricotty i suszonych pomidorów, z dodatkiem aromatycznej bazylii, to niezwykle smaczne i łatwe do przygotowania danie Ta delikatna i kremowa pasta jest idealnym uzupełnieniem chrupiących grzanek, tostów czy świeżego pieczywa. Połączenie bogatej w smak ricotty z intensywnością suszonych pomidorów, czosnku i bazylii, tworzy niezwykłą harmonię smaków. Można podawać ją jako przekąskę na przyjęciach, smarować kanapki na śniadanie lub kolację lub wykorzystać jako sos do makaronu. Już dziś zapisz sobie ten pomysł, bo naprawdę warto!
Jeśli lubisz kremowe pasty do chleba, to ta pasta z ricotty i suszonych pomidorów skradnie twoje serce!
Czas przygotowania:
5 minut
Całkowity czas przygotowania:
5-10 minut
Składniki:
- 250 g sera ricotta
- 2-3 garści świeżych listków bazylii
- 1-2 ząbki czosnku
- 4-5 suszonych pomidorów
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz cytrynowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz sera i oliwy) umieścić w blenderze. Zmiksować. Następnie dodać ser, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksować na kremową pastę. Doprawić ewentualnie oliwą lub/i solą, pieprzem. Podawać z grzankami, świeżym pieczywem lub tostem. Pastę można wykorzystać również jako sos do makaronu. Polecam!