Dziś mam dla Was przepis na słodki deser – ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą przygotować coś pysznego, ale nie mają ochoty spędzać godzin w kuchni. To ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a smakuje obłędnie. W dodatku nie wymaga pieczenia, więc nie musisz martwić się o to, czy ciasto wyrośnie czy się zrumieni. Jeśli lubisz słodkie desery, a jednocześnie cenisz sobie łatwość w przygotowaniu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto bez pieczenia to zawsze dobry pomysł na słodką przekąskę!
W tym przepisie potrzebujesz kruchych ciasteczek, ja użyłam herbatników Lotus – bardzo je lubię wykorzystywać do deserów. Krem budyniowy to bardzo prosty krem, który zrobisz w kilka minut. Mus owocowy, galaretka i świeże owoce.. i deser gotowy!
Czas przygotowania:
25 minut
Całkowity czas przygotowania:
2-3 godziny
Krem budyniowy:
- opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 100 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu, czyli: odlać pół szklanki mleka, wymieszać z nim budyń i cukier. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać mieszankę budyniową i gotować na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Szczelnie przykryć i odstawić do całkowitego ostygnięcia (nie w lodówce). Gdy budyń nie będzie już ciepły, dodać do niego miękkie masło i miksować, ubijać na najwyższych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, kremowej masy.
W międzyczasie, gdy budyń będzie stygł – przygotować galaretkę, np.: truskawkową.
- galaretka owocowa
- 500 ml wody
Zagotować wodę, wsypać galaretkę i wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia się. Odstawić do ostygnięcia.
- 200-250 g herbatników np.: Lotus
- 8-10 łyżek marmolady owocowej, dżemu lub musu (u mnie Frulove morela-mango)
- 150 g świeżych owoców: borówki, jagody, maliny, truskawki
Wykonanie:
Pierwszą warstwę herbatników ułożyć w przygotowanym naczyniu. Przełożyć krem budyniowy i wyrównać. W kolejnym kroku nałożyć marmoladę owocową, a następnie kolejną warstwę herbatników. Przełożyć owoce i powoli zalać ostudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym jest gotowe!
Jeśli szukasz pomysłów na takie szybkie ciasta bez pieczenia to polecam banofee pie:
https://www.foodlajf.pl/banoffee-pie-czyli-ciasto-bez-pieczenia/
A tutaj zobacz jak zrobić najlepsze serniko-brownie:
https://www.instagram.com/reel/Cq2gXZuIPaF/?utm_source=ig_web_copy_link