Jajka po turecku to coś, czego warto spróbować, jeśli jesteś miłośnikiem dobrego jedzenia, ale również chcesz poznać nowe smaki. Tureckie śniadania są pełne różnorodnych potraw, aromatycznych ziół i przypraw, a także ciepłej, mocnej i słodkiej herbaty. W Turcji jedzenie jest bardzo ważne i podawanie gościom pysznych potraw jest wyrazem szacunku i gościnności.
Ja dziś przygotowałam jajka po turecku w trochę innej odsłonie. Jest to mój pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, inspirowany oryginalnym przepisem.
Jogurt naturalny, feta, jajka, szpinak i czosnek to składniki, które niemalże zawsze znajdziesz w mojej kuchni. Masz taki swój „must have” który zawsze trzymasz w lodówce? Myślę, że na pewno. Ja właśnie ze składników, które miałam w domu przygotowałam to aromatyczne i smaczne śniadanie. Jajka po turecku, a’la foodlajf. Przygotuj się na ucztę i niezapomniane doznania smakowe!
Czas przygotowania:
10 minut
Jajka po turecku – przepis (2 porcje)
- 100 g świeżego szpinaku
- 1/2 zielonego ogórka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 3-4 jajka
- 200 ml gęstego jogurtu naturlanego
- 200 g sera feta
- oliwa z oliwek, opcjonalnie masło
- sól i pieprz
- pistacje (opcjonalnie)
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać trochę oliwy lub/i masła. Dodać rozgnieciony i posiekany czosnek, pokrojoną papryczkę chili i smażyć na średnim ogniu 1-2 minuty. Dodać szpinak, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do miękkości szpinaku, na koniec dodać pokrojonego w plasterki ogórka. Przełożyć do miseczki.
Jogurt wymieszać z pokruszoną fetą i przełożyć do miseczek.
Jajka w koszulach
Jajka wbić pojedynczo do miseczek (każde jajko w oddzielnej lub rozbijać kolejne po przełożeniu jajka do garnka). W dużym garnku zagotować wodę. Kiedy będzie wrząca, wyłączyć ogień i delikatnie wkładać jajka z miseczek. Zostawić na 2-3 minuty. Następnie wyjmować pojedynczo łyżką cedzakową i układać w miseczce z jogurtem.
Dodać szpinak, grzanki, skropić oliwą i jajka po turecku na śniadanie gotowe.
Na proste i pyszne śniadanie polecam również sakiewki z ciasta francuskiego:
https://www.foodlajf.pl/sakiewki-z-ciasta-francuskiego/
A jeśli masz ochotę na słodkie śniadanie zapraszam na japońskie placuszki Dorayaki:
https://www.instagram.com/reel/CpPXnc8InHT/?utm_source=ig_web_copy_link